Můj kousek štěstí

Znáte svůj fototyp?

Ochrana před slunečními paprsky je velmi důležitá. Pro každého však platí trochu jiná pravidla podle toho, jaký je kdo fototyp.

Když znáte svůj fototyp, víte, jaký ochranný faktor použít a jaká doba na slunci je pro vás bezpečná. Zjistíte ho celkem snadno.

Fototyp I

Lidé s velmi světlou a citlivou pletí posetou pihami, mají světlé oči a světlé nebo nazrzlé vlasy. Jejich pokožka na sluníčko obvykle zrudne, rychle se spálí a nikdy nezhnědne. Doporučená bezpečná doba slunění pro ně je 5–10 minut a je nezbytné používat opalovací přípravky s faktorem SPF 50+.

Fototyp II

I tito lidé mají světlou pleť, často s pihami, vlasy blond až hnědé, oči modré, zelené či šedé. Jejich pokožka je také citlivá – zejména při prvním kontaktu se sluncem rychle zrudne, ale při bezpečném stylu opalování se zbarví do hezké hnědé. Doporučená bezpečná doba slunění je 10–20 minut,v našich podmínkách jim postačí SPF 30, u moře nebo na horách je lepší SPF 50.

Ať jste jakýkoli fototyp, vyhýbejte se slunci mezi 11. a 14.hodinou.

Fototyp III

Lidé se světle hnědou normální pletí bez pih, vlasy od tmavé blond přes hnědou až po kaštanovou, oči mají šedé nebo hnědé. Jejich pokožka na slunci hnědne dobře, málokdy se spálí. Bezpečná doporučená doba slunění je 20–30 minut. Používat by měli přípravky s SPF 15–30.

Fototyp IV

Lidé s tmavší hnědou či olivovou pletí bez pih, tmavými vlasy i očima snadno získají krásnou bronzovou barvu a jejich pokožka na slunci téměř nikdy nezrudne. Bezpečná doporučená doba slunění může být až 45 minut, přesto ani oni by neměli podceňovat ochranu před UV zářením. V běžných podmínkách si vystačí s SPF 15–20, u moře raději SPF 30.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden