Moje chvilka pohody

Znovu musí bojovat o holý život

Zpěvačka Hana Zagorová (70) přiznala, že opět bojuje s vážnou nemocí, o které si myslela, že ji před lety porazila. Opět tak musí docházet pravidelně do nemocnice!

Jako dítě Hana Zagorová nikdy moc nemarodila, vzpomíná však dodnes na to, když onemocněla angínou. Zůstala prý doma sama a najednou měla pocit, že jí někdo stojí za zády. Myslela si tehdy, že si pro ni přišla smrt.

Byla strašně vyděšená a nenašla odvahu se otočit. Až mrazí při představě, jak byl tento zážitek příznačným pro její pozdější budoucnost. Smrt totiž jedné z našich nejpopulárnějších zpěvačka dýchala na záda většinu jejího života.

A jak se nyní ukazuje, klidu se nedočká ani nyní, když už myslela, že má to nejhorší za sebou. Krutá nemoc, která ji připravila o možnost být matkou ji totiž opět dohnala.

Byla jenom unavená

První problémy se začaly ukazovat v době, kdy začínala. Přetížená zpěvačka možná podcenila, nebo kvůli množství práce přehlédla, příznaky blížící se choroby. Začala se cítit unavená, měla vysoké teploty, bolesti zad a bylo jí špatně.

Pozdější rentgen ukázal důvod potíží – měla tuberkulózu. S odstupem času zpěvačka tvrdí, že ač byla tuberkulóza velmi nepříjemná a léčba zdlouhavá, byla pro ni v jistém směru přínosem. Prospělo ji prý charakterově.

Do té doby se jí totiž dařilo všechno, na co sáhla a ona ztratila tolik potřebnou pokoru. Osud měl však pro zpěvačku připravenou mnohem větší zkoušku. A vlastně nejen pro ni, ale i pro jejího životního partnera Štefana Margitu (60).

To, co si pro ně totiž nachystal nebylo vůbec nic jednoduchého a mělo to jejich vztah prověřit křížem krážem.

Mísa byla plná krve

Jediný okamžik odstartoval šílený kolotoč, který se vlastně dodnes nezastavil. Obyčejná návštěva toalety se pro úspěšnou zpěvačku změnila doslova v horor – mísa byla náhle plná krve a silné krvácení neustávalo.

Na smrt vyděšená Hana Zagorová netušila, co se stalo. Následovala série vyšetření, která přinesla krutou diagnózu – porucha tvorby krve. Červené krvinky žily v těle zpěvačky kratší dobu, než by měly. Vlastně už se vytvářely poškozené.

V tu ránu se jí život otočil vzhůru nohama. Aktivní žena plná velkých snů a cílů se dozvěděla, že bude po zbytek svého života odkázána na transfuze. To ji naprosto zdrtilo a musela se kromě nemoci poprat také se silnými depresemi.

Z pódia, kde k ní vzhlíželi tisíce lidí, se najednou ocitla na oddělení, kde se dnes a denně setkávala s lidmi, kteří byli na hranici života a smrti. Následovaly dlouhé roky, kdy se každých devět týdnů musela dostavit na „výměnu krve“ jinak by nepřežila.

Doufala, že se uzdraví

Koncem roku 2002 se zpěvačka svěřila, že má to nejhorší už za sebou. Říkala to zřejmě v naději, že ji zákeřná choroba konečně opustila. Netušila však zřejmě, že jí vzácná nemoc srazí na kolena opět o několik let později.

Zázračné uzdravení se nekonalo. Zdravotní problémy zpěvačku na čas opustily, nyní jsou však zpět. Všechno zřejmě začalo už koncem loňského roku, kdy byla zpěvačka nucena zrušit vánoční koncerty. Tehdy se však zdálo, že jde jen o chřipku.

Situace ale byla zřejmě mnohem vážnější. Zpěvačka tak musí znovu docházet na životně důležité transfuze. „Je to situace, se kterou se musí počítat, že se to může kdykoliv změnit,“ komentovala Zagorová svou nemoc s tím, že nyní několik let na krev vůbec nemusela.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden