Můj kousek štěstí

Zpátky k rovnováze

Když jsme dlouhodobě ve stresu, nedokážeme se uvolnit, ani když už máme volno.

Aby se nám dobře žilo, je potřeba žít v harmonii. Kromě starosti o tělo je potřeba pečovat i o duševní pohodu. Všechno totiž souvisí se vším.

Stres je mentální nebo fyzická reakce těla na život ohrožující situaci, kdy potřebujeme nabudit a soustředit se, abychom ji zvládli a přežili – bojem nebo útěkem. Když je tedy stres přiměřený, je pro nás užitečný.

Všeho moc škodí

Jenže pokud se musíme potýkat se stresem dlouhodobě, může nás doslova ničit. Tělo je neustále zaplaveno stresovými hormony, svaly nemají čas na odpočinek, a to vše se nakonec projeví úplně všude: na pleti, očích, vlasech, trávení, kvalitě spánku, krevním tlaku, oslabené imunitě…

Nestresujte se tolik

Stále více odborníků se přiklání k názoru, že i zdravotní problémy, například nevysvětlitelné bolesti žaludku či různá kožní onemocnění apod., jejichž příčinu nelze lékařsky určit, mohou být výsledkem stresu.

Přispívá i k rozvoji různých onemocnění, jako je například diabetes 2. typu, a souviset může i se vznikem rakoviny a psychosomatických onemocnění. Ono se to lehko řekne, ale zatočit se stresem není tak jednoduché.

Pokud se nevěnujeme tomu, co cítíme a zažíváme, nedokážeme stres dobře zvládat, a to vytváří zase další stres. Víme, že bychom se měli uklidnit, ale často nevíme jak. Vzniká tak začarovaný kruh.

S meditacemi můžete začít i sami doma, kde vás nikdo nebude rušit.

Jak z toho ven?

Zatímco krátkodobý a náhlý stres stimuluje imunitní systém, dlouhodobý dopad stresových hormonů snižuje imunitu a odolnost vůči patogenům. Proto jsou chronicky vystresovaní lidé náchylnější k různým onemocněním.

Při zvládání a čelení stresu je silná imunita velmi důležitá. Ale ani ta zcela nestačí. V první řadě je důležité si uvědomit, že ve stresu jsme a co je jeho příčinou.

Může to být například setrvávání v nefunkčním vztahu, práce v nevyhovujícím kolektivu, rozvod, úmrtí blízkého člověka a další faktory. Pokud je to možné, je třeba odstranit tyto vlivy ze svého života, což je náročný, ale ne nezvládnutelný úkol. Pomoci může terapie, meditace, rozhovor s blízkým člověkem.

Někomu zase pomohou dechová cvičení, sportovní aktivita, dodržování spánkového režimu a vyvážená strava. Podporujte imunitu v podobě vitaminů a doplňků stravy, jako jsou například beta glukany, což jsou složené cukry z hlívy ústřičné.

Vyzkoušejte pár tipů

1. Pohodlně se posaďte nebo položte a soustředěně a pomalu dýchejte do břicha. Vnímejte, jak vzduch proniká do těla a jak proudí ven. I 5 minut tohoto cvičení vám přinese uvolnění.

2. Pusťte si relaxační hudbu. Vyberte si podle sebe; někomu pomohou zvuky přírody (déšť, moře), jinému budou vyhovovat indiánské, keltské či indické skladby, ve kterých znějí strunné nástroje, flétny a bubny.

3. Zkuste meditaci. Základem je zklidnit mysl. Stačí zavřít oči, sedět v tichu a jen sledovat, kam vás myšlenky zavedou, a beze strachu se jimi nechat vést hlouběji do svého nitra.

Víte, že...

•… smích je lék i na stres? Zkuste číst vtipy, sledovat vtipná videa nebo komedie.

•… proti stresu můžete bojovat i aromaterapií?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden