Můj kousek štěstí

Zpívejte si – prospějete svému zdraví

Bojíte se zpívat, protože nemáte sluch, zpíváte falešně? To je ale chyba. Zpívání prospívá tělu i duchu téměř stejně jako sport.

Zpěv má skvělou vlastnost navozovat dobrou náladu, zmírňovat stres, potlačovaný vztek, únavu nebo emocionální vypětí. Má vliv nejen na psychiku, ale i na některé tělesné orgány.

Zpívejte při úklidu! Obojí vám pak půjde úplně samo.

Prospívá mozku i srdci

Zpěv má prokazatelné pozitivní účinky na náš organismus. Zvyšuje kapacitu plic, a tím i hladinu kyslíku v těle, především v mozku. To vede k lepší koncentraci, psychickému uvolnění a snižuje se pravděpodobnost mozkové mrtvice.

S okysličením mozku souvisí i kvalita spánku, díky tomu budete rychleji usínat, spánek bude hlubší a kvalitnější. Zlepšení krevního oběhu také zvyšuje imunitu a udržuje pokožku mladší. Spolu s kyslíkem se do těla dostává oxytocin, dopamin a serotonin – hormony štěstí, takže vám zlepší náladu.

Roli hraje i přizpůsobení srdečního rytmu hudbě, což je pro srdce velmi prospěšné. Zpívání má pozitivní dopady na hlasivky, mandle či lymfatické uzliny. Je velmi prospěšné zejména při plicních onemocněních, kdy může nahradit dechová cvičení.

Zpěv místo cvičení

Při zpěvu tělo spaluje stejné množství kalorií jako při cvičení jógy, naučí vás koncentraci, práci s dechem a navodí stav relaxace a uklidnění. Stejně jako u jiných cvičení je i zpěv potřeba pravidelně trénovat. To, že si jednou zazpíváte, nebude mít žádný efekt.


Začněte proto se zpěvem pravidelně každý den pár minut a uvidíte, že se budete cítit lépe. I když vám to zrovna nejde a okolí vás od zpěvu odrazuje, nevdávejte to. Prozpěvovat si můžete třeba v koupelně nebo při vaření. Doporučuje se zpívat minimálně 5 minut denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden