Moje šťastná hvězda

Zuby bez kazů? Ano!

Pravidelně si čistíte zuby, a přesto vás pořád bolí? Bojíte se jít k zubaři, aby vám náhodou zub nevrtali? Možná ale všechno neděláte tak, jak se skutečně má. Když budete dodržovat pět níže uvedených zásad, zubní kazy se stanou minulostí.

Malý měkký kartáček

Zuby byste si měli čistit dvakrát, nejlépe však třikrát denně. Důležitá je ale i technika. Kartáček musí mít měkké štětiny a malou hlavičku. Měnit ho musíte každé tři měsíce. Zuby si čistěte krouživými pohyby odshora dolů, dolní zuby odshora nahoru.Při čištění krčků přiložte kartáček na krček v úhlu 45 stupňů a udělejte několik malých krouživých pohybů. Pokud si nevíte s kartáčkem rady, nechte si ho doporučit od svého lékárníka.

Používejte přírodní zubní pastu

Přírodní zubní pasta je k zubům nejšetrnější.Neobsahuje žádné chemické látky. Pokud se vám zdá ale přírodní pasta drahá, můžete sáhnout i po klasické, ale musí obsahovat fluor, který chrání zubní sklovinu před kazem. Nesmíte ho ale polykat, pro organismus je vysoce škodlivý.Pokud pastu zrovna nemáte při ruce, stačí si zuby vyčistit i obyčejným kokosovým olejem, který zuby při pravidelném používání i překvapivě krásně vybělí.

Dentální nit

Nit vyčistí mezizubní prostor, kam se s kartáčkem nikdy nedostanete.Jenže právě mezi zuby se daří bakteriím ze všeho nejlépe, a proto nesmíte čištění podceňovat. Zubní nit používejte vždy každé ráno a večer a po každém použití si ji vyměňte. Nikdy nepoužívejte již použitou zubní nit.
Drží se na ní bakterie a můžete si do úst klidně zanést infekci.

Sladké ničí minerály

Bakterie mají rády cukr. Čím více ho budete konzumovat, tím více bakterií budete v ústech mít. Pokud pijete slazený nápoj nebo jíte sladké, měli byste si po jejich konzumaci ihned vyčistit zuby, jinak vám klesne pH zubního povlaku pod 5,5.Sklovina ztratí některé minerály a začne se tvořit kaz.

Jezte zásadité potraviny

Kazu můžete také předejít i tehdy, budete-li pravidelně a více jíst zásadité potraviny. Které to jsou? Hlavně ovoce a zelenina, nejlépe v syrovém stavu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden