Cmunda, zmrasky, kramfleky…

Co kraj, to trochu jiné ingredience. Ale pokaždé je to bramborák.

Suroviny na 4 porce: 1 kg brambor, sůl, 150 g sýra Gruyere (i ementál), 0,3 l smetany či šlehačky, čerstvě drcený černý pepř, 2–3 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného), 1 lžíce másla

Příprava:

  1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Předehřejeme troubu na 150 °C a dobře vymastíme hluboký pekáč. Pokládáme plátky brambor tak, aby se překrývaly, osolíme a opepříme. Každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem.
  2. Na pánev vlijeme smetanu a spolu s plátky česneku a snítkami tymiánu přivedeme k varu. Poté vezmeme tymián a polijeme smetanou brambory. Vrchní vrstvu lze dozdobit sýrem a trochou másla a na hodinu a půl dáme péct, dokud se nevytvoří křupavá kůrka. Servírujeme horké jako hlavní jídlo i jako bohatší přílohu.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...