Co je sladké jako cukr a navíc bez kalorií?

Milujete sladké a bojíte se nadváhy? Zkuste to vyřešit náhradními sladidly. Některá jsou sladší než cukr a téměř bez kalorií.

5 náhradních sladidel:

Sladěnka je výtažek z naklíčeného ječmene, podobný medu. Používáme ji samostatně, nebo do čaje, mléka, kakaa, k přípravě perníků, pečiva, kaší, šťáv, salátů apod. Neobsahuje chemické přísady ani barviva, je vhodný i pro diabetiky.

Javorový sirup ze zahuštěné mízy cukerného javoru. Obsahuje sacharózu, kyselinu jablečnou a spoustu minerálů (draslík, vápník, zinek, mangan). Skvěle sladí palačinky nebo lívance, ale je dost kalorický.

Také vás může zajímat ...

Xylitol se v přírodě se vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny, třeba ve švestkách, malinách, jahodách či kukuřici.Je o 40 % méně kalorický než běžný cukr a jeho přeměna v těle nevyžaduje inzulín – proto je vhodný i pro diabetiky. Neškodí zubům, proto se používá se například do žvýkaček a do bonbónů.

Větší množství ale může mít projímavý účinek.

Erythritol je o 70 % sladší než cukr, a přitom je skoro bez kalorií. Vyskytuje se v ovoci, zelenině, houbách a semenech. Nemá vliv na hladinu krevního cukru a nezpůsobuje zubní kaz. Je vhodný při redukci hmotnosti a pro diabetiky.

Stévie má téměř nulovou kalorickou hodnotu, přitom je asi 200–300krát sladší než cukr. Má léčivé účinky, extrakt se dá použít k urychlení hojení ran (nezůstává jizva), k ošetření po bodnutí hmyzem, jako pleťová voda po opalování, k desinfekci úst či proti kožním nemocem (akné, afty, ekzém).

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...