Čokoládový dortík

Suroviny:

125 g namletých lískových oříšků

80 g hladké mouky

Také vás může zajímat ...

1 lžička prášku do pečiva

20 g holandského kakaa

280 g hořké čokolády

200 g másla

25 ml silné kávy

5 vajec

220 g třtinového cukru

Na krém:

200 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Buko)

100 ml javorového sirupu

2 kelímky smetany ke šlehání

Poleva:

200 g hořké čokolády

2 lžíce másla

Postup:

Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec. Všechny bílky dejte do čisté misky a vyšlehejte pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr.

Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou. Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut. Sýr našlehejte s javorovým sirupem.

V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha.

Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra. Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem. Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou.

Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte.

Poté ji nalijte na dort a rozetřete po povrchu i stěnách dortu.

Rozpuštěnou hořkou čokoládu rozetřete širokým nožem nebo cukrářskou špachtlí v tenké vrstvě na pečicí papír. Překryjte ji dalším kusem papíru a od středu k okrajům čokoládovou vrstvičku rozprostřete a uhlaďte.Oba papíry pak srolujte a trubičku nechte vychladnout. Po rozbalení ztuhlá čokoláda popraská a odloubne se z papíru v dlouhých hoblinách.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...