Můj kousek štěstí

Což takhle dát si lékořici?

Sladké dřevo známe v podobě pendreků nebo bonbónů obalených různobarevnou cukrovou polevou. Umíte si vyrobit pravý domácí pendrek? A víte na co pomáhá?


Cukroví i léky se vyrábějí z extraktu kořene lékořice, což je poměrně jednoduchý proces snadno zvládnutelný i v domácích podmínkách. Také si snadno vyrobíme léčivý odvar na různé záněty, mast na kožní problémy i tinkturu.


Lékořice je vytrvalá rostlina, kvete v červnu a v červenci modrými až bledě fialovými květy a plodem je lusk se třemi až čtyřmi semeny. Léčivé látky obsahuje kořen, který bývá dlouhý až jeden a půl metru. Sbírá se na podzim z více než tři roky starých rostlin (čím starší rostliny, tím je výtažek účinnější). Kořeny pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem a osušíme. Pak je sušíme v pokojové teplotě.


Elixír života a lásky


Dobře usušený kořen je žlutý a má výraznou vůni i chuť. Pozor ale na semena lékořice, jsou jedovatá – obsahují toxický kanavanin. Hlavní složka lékořice je sladký Glycyrrhizin, který dokáže účinně léčit poškozené jaterní buňky při hepatitidě C a cirhóze jater. Také stimuluje tvorbu hormonů a ovlivňuje zánětlivé reakce. Lékořice je odpradávna považovaná za elixír života.


Užívá se zejména při těchto chorobách: nachlazení, rýma, kašel, bolesti v krku , záněty dýchacích cest, astma, hepatitida, problémy s trávením, záněty střev, žaludeční a dvanáctníkové vředy. Posiluje a zlepšuje paměť, imunitu a kvalitu pokožky. Používala se též jako afrodisiakum. Lékořici, ani pendrek, neužívejte dlouhodobě. Nadměrné nebo dlouhodobé užívání výtažků z lékořice může způsobit hypertenzi, otoky, problémy s ledvinami a s kardiovaskulárním systémem.


Domácí pendrek


Co budete potřebovat? Kořen lékořice z podzimní sklizně a horkou vodu. Kořen lékořice rozkrájejte na drobnější kousky, ty pak pečlivě rozmačkejte, a pomocí mlýnku je umelte. Rozemletím kořene lékořice získáte potřebný výtažek, dejte ho do měděného kotlíku, přidejte horkou vodu a pomalu vařte, dokud nezhoustne. Horká voda se přidává z toho důvodu, aby nebyl pendrek moc sladký. Jakmile bude výtažek hustý, přilijte ho do menších nádob dřív, než zhoustne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden