Což takhle dát si lékořici?

Sladké dřevo známe v podobě pendreků nebo bonbónů obalených různobarevnou cukrovou polevou. Umíte si vyrobit pravý domácí pendrek? A víte na co pomáhá?

Cukroví i léky se vyrábějí z extraktu kořene lékořice, což je poměrně jednoduchý proces snadno zvládnutelný i v domácích podmínkách. Také si snadno vyrobíme léčivý odvar na různé záněty, mast na kožní problémy i tinkturu.

Také vás může zajímat ...

Lékořice je vytrvalá rostlina, kvete v červnu a v červenci modrými až bledě fialovými květy a plodem je lusk se třemi až čtyřmi semeny. Léčivé látky obsahuje kořen, který bývá dlouhý až jeden a půl metru. Sbírá se na podzim z více než tři roky starých rostlin (čím starší rostliny, tím je výtažek účinnější). Kořeny pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem a osušíme.

Pak je sušíme v pokojové teplotě.

Elixír života a lásky

Dobře usušený kořen je žlutý a má výraznou vůni i chuť. Pozor ale na semena lékořice, jsou jedovatá – obsahují toxický kanavanin. Hlavní složka lékořice je sladký Glycyrrhizin, který dokáže účinně léčit poškozené jaterní buňky při hepatitidě C a cirhóze jater. Také stimuluje tvorbu hormonů a ovlivňuje zánětlivé reakce.

Lékořice je odpradávna považovaná za elixír života.

Užívá se zejména při těchto chorobách: nachlazení, rýma, kašel, bolesti v krku , záněty dýchacích cest, astma, hepatitida, problémy s trávením, záněty střev, žaludeční a dvanáctníkové vředy. Posiluje a zlepšuje paměť, imunitu a kvalitu pokožky. Používala se též jako afrodisiakum. Lékořici, ani pendrek, neužívejte dlouhodobě.

Nadměrné nebo dlouhodobé užívání výtažků z lékořice může způsobit hypertenzi, otoky, problémy s ledvinami a s kardiovaskulárním systémem.

Domácí pendrek

Co budete potřebovat? Kořen lékořice z podzimní sklizně a horkou vodu. Kořen lékořice rozkrájejte na drobnější kousky, ty pak pečlivě rozmačkejte, a pomocí mlýnku je umelte. Rozemletím kořene lékořice získáte potřebný výtažek, dejte ho do měděného kotlíku, přidejte horkou vodu a pomalu vařte, dokud nezhoustne. Horká voda se přidává z toho důvodu, aby nebyl pendrek moc sladký.

Jakmile bude výtažek hustý, přilijte ho do menších nádob dřív, než zhoustne.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...