Dančí kýta na smetaně s knedlíkem

Suroviny na 4 porce:

0,8 kg dančí kýty

Také vás může zajímat ...

200 g špeku nebo slaniny

3 mrkve

¼ celeru

1 kořenová petržel

2 cibule

2 lžíce plnotučné hořčice

šlehačka nebo smetana

máslo

brusinky

5–10 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

5 kuliček jalovce

3 větší bobkové listy

cukr

citron

ocet

Postup: Dančí kýtu očistíme (odblaníme). Špek pokrájíme na malé hranolky a maso jimi prošpikujeme. Kýtu můžeme i svázat potravinovou nití do tvaru válečku. Maso osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Až se zatáhne, vyjmeme je z hrnce a necháme odpočinout. Ve stejném hrnci dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu se zbytkem špeku, kořením, trochou cukru a asi 4 plátky citronu bez pecek.

Pozor, aby se cukr nepřipálil!

Podlijeme vodou a dochutíme hořčicí.

Do vzniklého základu vložíme připravenou dančí kýtu. Maso dusíme doměkka asi 90 minut. Až je měkké, vyjmeme je a dáme do tepla. Omáčku propasírujeme skrz cedník. Dochutíme octem, cukrem a šlehačkou, pro zjemnění přidáme máslo.Podáváme s karlovarským, nebo houskovým knedlíkem. Na ozdobu a pro zpříjemnění chuti přidáme brusinky a šlehačku.

Jídlo můžeme dozdobit jemně nakrájenou kořenovou zeleninou orestovanou na másle.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...