Moje šťastná hvězda

Domácí jitrocelová medicína

Na rýmu, kašel a zánět průdušek výborně poslouží jitrocelová medicína. Zároveň posiluje imunitu. Stačí užívat preventivně každý den jednu lžičku.

Zbyl vám po podzimní sklizni jitrocel? Příprava sirupu není nijak složitá, ale vyžaduje trochu času. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

Vrstvený sirup

Použijte čerstvé listy, uchováváte-li je v mrazáku, nechte je jeden den v pokojové teplotě, omyjte je a do velké sklenice vždy dejte vrstvu listů, poté vrstvu třtinového cukru. Střídejte po jednom centimetru. Nechte sklenici stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se úplně nerozpustí. Pak přeceďte.

Na medu

Čtyři hrsti listy jitrocele operte, nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce, zalijte je decilitrem vody a přidejte 250 g medu. Vařte na mírném plamenu tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá tekutina. Zatepla sceďte a přelijte sirup do uzavíratelné láhve.

S citronem

Při třetím postupu si pokrájejte jeden kilogramů listů, poté přelijte dvěma litry studené vody. Vařte patnáct minut a pak odvar nechte přes noc vylouhovat. Tekutinu pak sceďte a přidejte do ní kolečka oloupaného citronu a dva kilogramy cukru. Směs vařte alespoň hodinu. Pak ji přelijte do láhve a otočte dnem vzhůru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden