Domácí koblihy jako od babičky

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience: 500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení, 40 g cukru krupice, 40 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 250 ml oleje na smažení, asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí), cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup:

1. V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

3. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

4. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

5. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

6. Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

7. Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

8. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...