Moje sladké tajemství

Domácí masti potěší malé i velké marody

V našem článku vás seznámíme s postupem výroby těch úplně nejjednodušších domácích mastí a vysvětlíme vám, na co je používat. Až vás příště začne něco pobolívat, určitě oceníte, že je máte doma..

Sádlo nebo vazelína?

Domácí masti se dříve připravovaly z nesoleného sádla, nebo přepuštěného másla. I dnes můžete sádlo pro jejich přípravu používat, ovšem pouze pokud si ho vyškvaříte doma. Nejvhodnější je prý vnitřní sádlo, které obsahuje nejmladší buňky, a proto dlouho vydrží.

Komu však vadí jeho specifický pach, může si v lékárně koupit kosmetickou vazelínu. Ta je dnes zcela běžně k dostání a její pořízení není finančně náročné. Důkladně přeceďte přes plátno Sádlo, nebo vazelínu pak v rendlíku na mírném plameni, ještě lépe však ve vodní lázni, ohřívejte spolu s použitými bylinkami.

Těch má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs pomalu zahřívejte přibližně hodinu. Potom odstavte z plamene a nechte vychladnout. Další den se směs znovu nechá přibližně hodinu zahřívat, a potom se opatrně scedí přes čisté plátno.

Tak se zbavíte zbytků použitých bylinek. Vznikne vám tmavá čirá tekutina, do které můžete ještě přimíchat bylinkovou tinkturu nebo pár kapek éterického oleje..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden