Můj čas na kafíčko

Domácí vánočka jako od cukráře

Suroviny na dvě vánočky:

1 kostka droždí (42 g)

700 g polohrubé mouky

140 g másla

140 g cukru krupice

330 ml vlažného mléka

5 žloutků

80 g rozinek

1 kávová lžička citrónové kůry

2 kávové lžičky soli

100 g sekaných vlašských ořechů

100 g sekaných mandlí

Postup:

Z vlažného mléka a droždí necháme v přikryté misce po dobu asi 5 minut vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru a promícháme, přilijeme vlažné máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme asi půl hodiny přikryté kynout. Přimícháme ořechy a povařené rozinky a necháme 10 minut odležet. Vykynuté těsto rozpůlíme, každou polovinu ještě rozdělíme na 9 dílků, ze kterých vyválíme stejnoměrně dlouhé válečky.   Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základnu vánočky. Z dalších tří upleteme klasický copánek a dva nejtenčí obyčejně srolujeme.

Na vymazaný plech položíme cop ze 4 dílů, střed promáčkneme, položíme na něj cop ze tří dílů, opět promáčkneme střed a nahoru přimáčkneme ozdobný cop ze dvou dílů, které podložíme na konci pod vánočku a necháme vykynout ještě minimálně půl hodiny. Potřeme rozšlehaným vejcem, zapícháme krájené mandle a pečeme asi 30–40 minut dozlatova při teplotě 160–180 °C.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden