Domácí Zelňačka

Suroviny:

500g uzených vepřových žeber

Také vás může zajímat ...

1 uzené vepřové koleno

1 pár domácí klobásy

100g sušených lesních hub

několik sušených švestek

1 sklenice zakyslého zelí

2–3 stroužky česneku

2 cibule

2 polévkové kostky

0,1l suchého vína

kmín

majoránka

1 lžíce červené papriky

máslo a mouka na zásmažku

2–3 brambory

kyselá smetana

Postup:

Žebírka, koleno a klobásy vaříme ve 4 litrech vody. Po 10 minutách přidáme předem namočené houby i s jejich výluhem a vše vaříme do poloměkka. Potom přidáme propláchnuté, pokrájené zelí a vaříme dalších 30 minut. Pak vložíme celé cibule, polévkové kostky a víno, a vaříme další půl hodiny. Vyjmeme maso a pokrájíme ho na kostičky. Kdo chce, může odstranit kůži a tučné maso.

Klobása se obyčejně krájí až před podáváním. Rozpustíme máslo, přidáme posekaný česnek, mletou papriku, kmín, majoránku a mouku a připravíme zásmažku. Po částech vmícháme do zásmažky trochu polévky a pak vše zamícháme do zbytku polévky. Přidáme pokrájené maso a sušené švestky. Vaříme další hodinu a v závěru přidáme na kostky nakrájené brambory. Dochutíme. Vyjmeme cibule.

Polévku podáváme v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom s režným chlebem a miskou kyselé smetany, kterou si každý může přidá na polévku.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...