Můj čas na kafíčko

Domácí Zelňačka

Suroviny:

500g uzených vepřových žeber

1 uzené vepřové koleno

1 pár domácí klobásy

100g sušených lesních hub

několik sušených švestek

1 sklenice zakyslého zelí

2–3 stroužky česneku

2 cibule

2 polévkové kostky

0,1l suchého vína

kmín

majoránka

1 lžíce červené papriky

máslo a mouka na zásmažku

2–3 brambory

kyselá smetana

Postup:

Žebírka, koleno a klobásy vaříme ve 4 litrech vody. Po 10 minutách přidáme předem namočené houby i s jejich výluhem a vše vaříme do poloměkka. Potom přidáme propláchnuté, pokrájené zelí a vaříme dalších 30 minut. Pak vložíme celé cibule, polévkové kostky a víno, a vaříme další půl hodiny. Vyjmeme maso a pokrájíme ho na kostičky. Kdo chce, může odstranit kůži a tučné maso. Klobása se obyčejně krájí až před podáváním. Rozpustíme máslo, přidáme posekaný česnek, mletou papriku, kmín, majoránku a mouku a připravíme zásmažku. Po částech vmícháme do zásmažky trochu polévky a pak vše zamícháme do zbytku polévky. Přidáme pokrájené maso a sušené švestky. Vaříme další hodinu a v závěru přidáme na kostky nakrájené brambory. Dochutíme. Vyjmeme cibule. Polévku podáváme v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom s režným chlebem a miskou kyselé smetany, kterou si každý může přidá na polévku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden