Můj kousek štěstí

Draslík – nepostradatelný, ale i nebezpečný

Draslík – nepostradatelný, ale i nebezpečný

Hlavní úlohou draslíku je udržovat správnou funkci nervového i svalového systému a regulace vody ve tkáních a buňkách. Dobrý sluha i zlý pán Pro správnou funkci tkání a buněk je nutná rovnováha mezi draslíkem a sodíkem.

Ti, kdo hodně solí nebo přijímají málo draslíku potravou, pocítí jeho nedostatek svalovou slabostí a křečemi, zhoršeným dýcháním, poruchami činnosti střev nebo srdečního rytmu. Jeho nadbytkem mohou naopak trpět třeba pacienti s nedostatečnou funkcí ledvin, protože ty zajišťují hlavní regulaci draslíku v těle.

A i jeho vysoké množství v těle může být dokonce velmi nebezpečné – taovým lidem pak hrozí svalová slabost, únava či zmatenost, u závažnějších stavů průjmy a poruchy srdečního rytmu, které mohou vyústit dokonce až v zástavu srdce.

Proto je třeba si příjem draslíku z potravy velmi pečlivě hlídat. Kde je ho nejvíc Bohatým zdrojem draslíku je především maso, cereálie, ze zeleniny brambory, špenát, fazole, rajčata, houby, z ovoce banány, hrozny, meruňky.

Dále jej v hojné míře obsahují sušené výrobky jako kandované ovoce, datle, fíky, meruňky, oříšky či houby, ale třeba i rajčatový protlak. Velký obsah draslíku má také kakao a kolové nápoje. A pokud budete svému tělu dopřávat draslík v dostatečném množství, nebudou vás trápit močové kameny nebo dna.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden