Drážďanská štóla

Suroviny:

125 g korintek (drobné tmavé rozinky bez pecek)

500 g rozinek

250 g nasekaných mandlí

100 g kandovaného pomeranče

100 g kandovaného citronu

100 ml rumu

1 kg polohrubé mouky

120 g čerstvého droždí

250 ml mléka

375 g másla

175 g cukru

125 g rozpuštěného másla na potření

100 g práškového cukru

Postup:

S přípravou začneme už den předem. Oba druhy rozinek, mandle i kandované ovoce zalijeme rumem a necháme v ledničce přes noc natáhnout. Následující den se můžeme pustit do pečení. Mouku nasypeme do velké mísy. V další misce smícháme droždí s vlažným mlékem (předem mléko trošku zahřejeme), přidáme trošku cukru a důkladně promícháme.

Změklé máslo (není-li měkké, můžeme ho na okamžik zahřát v mikrovlnce a poté ručně prohníst), droždí s mlékem a zbylý cukr přimícháme k mouce.

Teď přijde na řadu technika: těsto v míse hněteme elektrickým šlehačem, dokud není hladké.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny na teplém místě kynout. Po půl hodině do těsta opatrně vmícháme ořechy a ovoce. Těsto znovu důkladně prohněteme a dáme na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme do obdélníku a srolujeme do šišky. Potom štolu položíme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme alobalem.

Necháme další půlhodinu kynout. Po půlhodině můžeme štolu dát konečně péct. Pečeme deset minut při 200 °C, potom stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Nakonec rozpustíme zbylých 125 g másla a štolu jím potřeme.

Okamžitě posypeme práškovým cukrem, aby dobře držel.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

reklama