Drážďanská vánoční štola

Tradiční německá specialita chutná nejlépe odleželá. Zabalte ji proto do alobalu a nechte aspoň týden „dojít“.

Suroviny:

Také vás může zajímat ...

125 g rozinek

500 g rozinek

250 g nasekaných mandlí

100 g kandovaného pomeranče

100 g kandovaného citronu

100 ml rumu

1 kg polohrubé mouky

120 g čerstvého droždí

250 ml mléka

375 g másla

175 g cukru

125 g rozpuštěného másla na potření

100 g práškového cukru

Postup:

S přípravou začneme už den předem. Oba druhy rozinek, mandle i kandované ovoce zalijeme rumem a necháme v ledničce přes noc natáhnout. Následující den se můžeme pustit do pečení. Mouku nasypeme do velké mísy. V další misce smícháme droždí s vlažným mlékem (předem mléko trošku zahřejeme), přidáme trošku cukru a důkladně promícháme.

Změklé máslo (není-li měkké, můžeme ho na okamžik zahřát v mikrovlnce a poté ručně prohníst), droždí s mlékem a zbylý cukr přimícháme k mouce. Teď přijde na řadu technika: těsto v míse hněteme elektrickým šlehačem, dokud není hladké.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny na teplém místě kynout. Po půl hodině do těsta opatrně vmícháme ořechy a ovoce. Těsto znovu důkladně prohněteme a dáme na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme do obdélníku a srolujeme do šišky. Potom štolu položíme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme alobalem. Necháme další půlhodinu kynout. Po půlhodině můžeme štolu dát konečně péct.

Pečeme deset minut při 200 °C, potom stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Nakonec rozpustíme zbylých 125 g másla a štolu jím potřeme. Okamžitě posypeme práškovým cukrem, aby dobře držel.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...