Suroviny:
- 1 dýně Hokkaido
- 2 lžíce červené čočky
- 2 cibule
- 1 lžička provensálského koření
- 2 celé badyány
- 1 celá skořice
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 100 ml smetany
- 4 lžíce sezamových semínek
Postup:
Dýni umyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Smícháme se 2 lžícemi oleje, hrubozrnnou solí, provensálským kořením a pečeme do měkka při 170 °C.
Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na oleji. Přidáme červenou čočku, badyán, skořici, zázvor, osmahneme a zalijeme 1 litrem vody. Vaříme asi 15 minut.
Z vývaru vyjmeme koření, přidáme upečenou dýni, povaříme a rozmixujeme do hladkého krému. Polévku zjemníme na talíři rostlinnou smetanou a posypeme opraženým sezamovým semínkem.