Moje sladké tajemství

Francouzská čočková polévka

Suroviny:


  • 300 g čočky

  • 2 mrkve

  • 1 pastinák

  • 3 rajčata

  • 100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)

  • 1 červená cibule

  • 2-3 stroužky česneku

  • olivový olej

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • sušená bazalka nebo provensálské byliny


Postup:

Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 4 hodiny odležet. Pak vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme doměkka.

Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtiny. Fazolky očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.

Na oleji orestujeme cibuli, ke konci přidáme česnek a pak vmícháme kořenovou zeleninu, rajčata a fazolky. Chvílí na mírném plameni mícháme, pak zalijeme asi půllitrem vody, osolíme a vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Ke konci přidáme sušené bylinky.

Uvařenou čočku rozmixujeme tyčovým mixérem nahrubo, přidáme zeleninovou směs a zředíme vodou tak, aby měla polévka požadovanou konzistenci. Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně ještě čerstvým prolisovaným česnekem, a podáváme.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden