Můj čas na kafíčko

Francouzský citronový koláč

Suroviny:

140 g máslo

2 žloutek

70 g cukr moučka

trochu vanilky

špetka soli

210 hladká mouka kůra z 1 citronu

Na krém:

280 g cukr krupice

6 vajec

kůra ze 3–4 citronů

125 ml čerstvě vymačkaná šťáva z citronu

sůl

110 g máslo

Postup:

Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru. Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm.
Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte.

Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo.V horkovzdušné troubě ho pečte při 170 °C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8–10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy. Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.

Pak vše zahřívejte na 70 °C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to také, když prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit! Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku, ve kterém jste ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a jednak také, abyste se zbavili případných žmolků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden