Moje šťastná hvězda

Francouzský dezert Croquembouche

Lahodná pyramida „Krokánbuš“ znamená „křupe v ústech“ a přesně vyjadřuje, oč se jedná. S naším postupem ho hravě zvládnete.

Ingredience: 250 ml vody, 125 g másla, 1 špetka cukru krupice, 1 špetka soli, 150 g hladké mouky, 4 vejce velikosti L

Náplň: 500 ml smetany ke šlehání (40%), 3 lžíce cukru moučka, 4–5 lžic vaječného likéru

Zdobení: 400 g cukru krupice

Postup:

1. Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce.

2. Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s širší hladkou a kulatou zdobicí špičkou.

3. Troubu předehřejte na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. Během pečení neotvírejte troubu, profi teroly by nevyběhly.

4. Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profi terolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.

5. Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profi terolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.

6. Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Spodní část každé kuličky namočíte do karamelu ze 100 g cukru, a sestavujete opatrně pyramidu.

7. Opět připravte karamel z 300 g cukru a použijte ho ke zdobení. Namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden