Francouzský dezert Croquembouche

Lahodná pyramida „Krokánbuš“ znamená „křupe v ústech“ a přesně vyjadřuje, oč se jedná. S naším postupem ho hravě zvládnete.

Ingredience: 250 ml vody, 125 g másla, 1 špetka cukru krupice, 1 špetka soli, 150 g hladké mouky, 4 vejce velikosti L

Náplň: 500 ml smetany ke šlehání (40%), 3 lžíce cukru moučka, 4–5 lžic vaječného likéru

Zdobení: 400 g cukru krupice

Postup:

1. Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce.

2. Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s širší hladkou a kulatou zdobicí špičkou.

3. Troubu předehřejte na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. Během pečení neotvírejte troubu, profi teroly by nevyběhly.

4. Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profi terolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.

5. Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profi terolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.

6. Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Spodní část každé kuličky namočíte do karamelu ze 100 g cukru, a sestavujete opatrně pyramidu.

7. Opět připravte karamel z 300 g cukru a použijte ho ke zdobení. Namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...