Moje sladké tajemství

Gratinovaná dýně s bylinkami

Suroviny:


  • 50 g másla

  • 120 g strouhanky

  • 1 fenykl

  • 1 menší máslová dýně

  • 120 ml smetany 12%

  • 150 g strouhaného parmazánu

  • 120 g čedaru

  • 2 stroužky česneku

  • 6 lístků šalvěje nebo jiných bylinek


Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu dobře vymažeme máslem a posypeme polovinou strouhanky. Rovnoměrně navrstvíme dýni s fenyklem.

Smícháme polovinu smetany, polovinu parmazánu a čedaru. Vmícháme drcený česnek (množství podle chuti). Směs nalijeme na zeleninu a pod alobalem ji pečeme 40 minut.

Poté odkryjeme a posypeme druhou polovinou sýrů a strouhanky. Gratin posypeme šalvějovými lístky, nebo jinými oblíbenými bylinkami. Zapékáme ho odkrytý dozlatova asi 15-20 minut. Povrch můžete posypat opečenými dýňovými semínky.

TIP:

Máslová dýně: Jedná se o poddruh muškátové dýně, její chutí lehce připomíná máslo. Od ostatních dýní se liší jádřincem, který je umístěný ve spodní části hruškovitého tvaru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden