Grilovaný květák s omáčkou z nivy

Suroviny na 4–6 porcí:

1 větší květák

Také vás může zajímat ...

50 ml olivového oleje

3 stroužky česneku

2 snítky bazalky

2 snítky petrželové natě

100 g másla

3 lžíce hladké mouky

vývar z květáku

200 ml smetany na vaření

100 g sýru s modrou plísní

muškátový oříšek

sůl

Postup:

Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Vodu slijeme a ponecháme stranou, budeme ji potřebovat na zalití jíšky. Olivový olej smícháme s drceným česnekem, sekanou bazalkou a petrželkou. V této směsi necháme květák alespoň hodinu marinovat. Poté květák grilujeme dozlatova, během pečení potíráme zbylou marinádou.

V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku, osmahneme, za stálého míchání zalijeme šálkem květákového vývaru a smetanou, provaříme 10 minut, přidáme nastrouhaný sýr, znovu provaříme až je omáčka zcela hladká, podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Růžičky květáku rozdělíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.

Podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...