Moje sladké tajemství

Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou

Suroviny:


  • 4 steaky z tuňáka

  • 30 ml olivového oleje

  • sůl a pepř

  • Na omáčku:

  • 500 ml suchého červeného vína

  • 90 ml olivového oleje

  • 70 g černých oliv

  • 10 g sušených kaparů

  • 3 stroužky česneku

  • 1 střední cibule

  • 1 bobkový list

  • 1 rajče

  • 1 snítka čerstvého tymiánu

  • trochu tomatového protlaku

  • pepř a sůl


Postup:

Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat.

Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut.

K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.

Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou.

Gril rozpálíme na nejvyšší teplotu a rošt potřeme olivovým olejem. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden