Tento článek je reklamním sdělením

Hledáte kompromis mezi sladkými a zdravými nápoji? Vyzkoušejte sirup z čerstvého ovoce!

Mají vaše děti rády sladké pití? Nejsou ochotné se spokojit s čistou vodou, ale vy jim nechcete neustále kupovat chemické sirupy plné aromat a barviv? Zkuste si doma vyrobit vlastní ovocný sirup, který bude plný ovocné šťávy, a tak i vitamínů a minerálů! Tento sirup se totiž nevaří, takže se v něm vitamín C uchová v maximálním množství – pokud se během přípravy sirupu vyhnete kovovým hrncům, sítu a naběračce.

Jaké ovoce budete potřebovat?

Až půjdete na nákup, vložte do košíku 2,5 kg jakéhokoli ovoce bohatého na šťávu – to je množství potřebné na jednu dávku sirupu. Jaké ovoce máme na mysli? V podstatě všechno, co roste v Česku.

Například leták Kaufland dokáže v létě i na podzim nabídnout české ovoce za opravdu příjemné ceny. A pokud by vám jeho nabídka nestačila, můžete si pro rybíz, maliny, višně, ostružiny, angrešt, broskve a další dobroty zajít třeba na farmářský trh.

Použít můžete i exotické plody, například citrusy nebo ananas. Když si prolistujete Penny leták, zjistíte, že jej právě v tomto období můžete nakoupit za velmi výhodnou cenu. Tyto akce obvykle probíhají i během zimních měsíců, takže máte jistotu, že všechny potřebné ingredience na zdravé a opravdu ovocné sirupy seženete i v zimě.

Co přidat k ovoci, aby byl sirup vynikající?

1 – 2 litry vody (podle toho, jak moc koncentrovaný sirup chcete mít)
20 – 30 dkg kyseliny citronové (v závislosti na kyselosti ovoce) kyselinu sorbovou (množství podle návodu)
1 kg cukru na litr výsledného produktu

Postup výroby ovocného sirupu – den první

Nejprve ovoce pečlivě omyjte. Malé kousky (rybíz, maliny, ostružiny, hroznové víno) dejte rovnou do velkého smaltovaného hrnce nebo nádoby z odolného plastu a jen ručně rozmačkejte. Rybíz není nutné sundávat ze střapečků, stačí jen důkladně rozmačkat v rukou.

Peckoviny vypeckujte a rovnou rozmixujte, stejně tak jako ananas, mango a další tuhé ovoce. Citrusy vymačkejte a použijte jen šťávu – 2,5 litru nebo menší množství s tím, že si dávkování přepočítáte. Do namačkané nebo namixované směsi přidejte vodu v objemu jeden nebo dva litry.

Jaký objem zvolíte, záleží na tom, jak moc koncentrovaný sirup chcete vytvořit. Čím menší množství vody do připravené směsi přilijete, tím plnější a ovocnější chuti docílíte. Poté do směsi přidejte 20 až 30 dkg kyseliny citronové, vše promíchejte a nechte 24 hodin odstát – nejlepší bude, když směs přikryjete utěrkou, aby do ní nepadaly nečistoty z okolí.

Zda nasypat 20 nebo 30 dkg kyseliny citronové, to opět záleží na kyselosti ovoce, které zpracováváte. Se sirupem udělá dvě věci – jednak zvýší jeho kyselost a mimo to ho také zahustí. Napoprvé možná raději použijte menší množství a pokud vám následující den po smíchání s cukrem bude sirup připadat málo výrazný, můžete kyselinu ještě přisypat.

Postup výroby ovocného sirupu – den druhý

Následující den směs sceďte přes síto vyložené gázou – pokud je plastové síto dostatečně jemné, obejdete se i bez gázy. Změřte objem scezené šťávy a podle návodu na obalu přidejte kyselinu sorbovou.

Pak přidejte ještě cukr (v množství 1 kg na litr scezené šťávy) a pomalu ho rozpouštějte. Pokud vyrábíte sirup ve větším množství, může rozpouštění trvat až do následujícího dne. Jestliže však pracujete pouze s jednou dávkou, je možné, že se cukr rozpustí už za hodinu.

Nakonec sirup naplňte do skleněných lahví, zavíčkujte a máte hotovo. Takto vyrobený sirup vydrží minimálně půl roku, a to díky kyselině sorbové, která je výtažkem z jeřábu horského. Jde o konzervant, který má v podstatě nulové vedlejší účinky, a tak představuje tu nejpřirozenější cestu, jak zabránit množení bakterií, kvasinek a plísní. Za zmínku stojí i to, že se smí používat v bio produktech.

Tento článek je reklamním sdělením
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...