Můj čas na kafíčko

Hlídejte dobu trvanlivosti

Jezte jen čerstvé potraviny! I když se zdají být na první pohled v pořádku, prošlé potraviny nám mohou pořádně zavařit. Zkažené jídlo může způsobit zažívací potíže, v horším vážně poškodit zdraví.

Jaká hrozí rizika?      

I malá ložisko plísně na kompotu, zavařenině, chlebu, jogurtu nebo pečených výrobcích značí, že by se celá potravina neměla jíst.Totéž platí pro ovoce a zeleninu.

Ovoce a zelenina jako okurky, broskve či rajčata – s vysokým obsahem vody – bývají kontaminované kompletně, nejen na povrchu. Plísně či bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky – mykotoxiny – které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci. Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat i rakovinotvorné bujení.

Z tohoto hlediska jsou nejrizikovější starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Pokud například sníte vlašský ořech s plísní na skořápce či na jádru, můžete si způsobit zažívací potíže, nebo dokonce i otravu...

Co znamená:

Datum použitelnosti (spotřebujte do:) ukončuje dobu, po kterou si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat.

Datum minimální trvanlivosti vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden