Houbové rizoto

Suroviny na 4 porce:

500 g tvrdých hub (nejlépe hříbků)

Také vás může zajímat ...

400 g rýže

200 g anglické slaniny

2–4 lžíce sojové (houbové) omáčky

2 cibule

2 čerstvé barevné papriky

vývar (i z kostky)

podle chuti kmín pepř, sůl, sladká a pálivá paprika

4 lžíce sádla nebo oleje

Postup:

Uvaříme asi 2 litry vývaru z masoxu nebo jiného bujónu a udržujeme jej horký. Do kastrolu vsypeme suchou rýži, trochu ji opražíme, zmírníme teplotu a zalijeme naběračkou bujónu, zamícháme, když se bujón vsákne, přilijeme další naběračku a zase zamícháme, a tak pokračujeme, dokud není rýže měkká (asi 20 minut). Pak ji odstavíme z plotny.

Na pánvi na tuku osmahneme nakrájenou slaninu a zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Přisypeme na proužky nakrájené papriky a vše dohromady opečeme.

Dochutíme pepřem, paprikou, kmínem, přidáme nadrobno nakrájené houby, promícháme a podlijeme vývarem.

Dusíme doměkka. Podušenou směs spojíme s rýží, důkladně zakapeme sojovou (houbovou) omáčkou a ještě chvíli zapékáme v troubě. Houbovou „čínu“ solíme až na talíři – sojová omáčka je dost slaná. Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát. Anglickou slaninu lze nahradit kuřecím masem, do číny–rizota lze přidat i další oblíbenou zeleninu.

Porci na talíři můžeme ještě posypat nastrouhaným sýrem.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...