Houbový závin s vejci

Suroviny na 6 porcí:

1 plát chlazeného listového těsta

1 rozšlehané vejce

kmín na posypání

Také vás může zajímat ...

Na náplň:

2 lžíce oleje

2 najemno nasekané cibule

1 lžička kmínu 300-400g pokrájených lesních hub

sůl

čerstvě mletý pepř

2 vejce

1–2 lžíce smetany ke šlehání

strouhanka na zahuštění

Příprava:

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přihoďte nakrájené houby. Opečte je, osolte a opepřete, pak ztlumte oheň a duste asi 10 minut.

Když jsou houby hotové a všechna tekutina vyvařená, zalijte vejci a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla – potom přidejte strouhanku a nechte znovu provařit. Náplň nechte dokonale vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.

Na plát těsta rozložte náplň a závin zabalte – na střed plátu položeného na plechu s pečicím papírem dejte náplň tak, aby tvořila zhruba polovinu šířky těsta. Střed pruhu náplně nechte vyšší a na stranách ji v dlouhých pruzích zploštěte.

Přes tyto pruhy překryjte volné kusy těsta a shora náplň přikryjte alobalem, obtočte ho okolo závinu a zastrčte pod něj (alobal udrží tvar závinu, který nemá spoj).

Pečte asi 15 minut, aby těsto zpevnilo, potom odstraňte alobal, těsto potřete vejcem, posypte kmínem, chcete-li, a dopečte ještě 5 minut nebo dozlatova.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...