Můj čas na kafíčko

Houbový závin s vejci

Suroviny na 6 porcí:

1 plát chlazeného listového těsta

1 rozšlehané vejce

kmín na posypání

Na náplň:

2 lžíce oleje

2 najemno nasekané cibule

1 lžička kmínu 300-400g pokrájených lesních hub

sůl

čerstvě mletý pepř

2 vejce

1–2 lžíce smetany ke šlehání

strouhanka na zahuštění

Příprava:

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přihoďte nakrájené houby. Opečte je, osolte a opepřete, pak ztlumte oheň a duste asi 10 minut. Když jsou houby hotové a všechna tekutina vyvařená, zalijte vejci a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla – potom přidejte strouhanku a nechte znovu provařit. Náplň nechte dokonale vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar. Na plát těsta rozložte náplň a závin zabalte – na střed plátu položeného na plechu s pečicím papírem dejte náplň tak, aby tvořila zhruba polovinu šířky těsta. Střed pruhu náplně nechte vyšší a na stranách ji v dlouhých pruzích zploštěte. Přes tyto pruhy překryjte volné kusy těsta a shora náplň přikryjte alobalem, obtočte ho okolo závinu a zastrčte pod něj (alobal udrží tvar závinu, který nemá spoj). Pečte asi 15 minut, aby těsto zpevnilo, potom odstraňte alobal, těsto potřete vejcem, posypte kmínem, chcete-li, a dopečte ještě 5 minut nebo dozlatova.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden