Houby v nálevu

Vlastní recept na nakládané hou-by se v některých rodinách dědí po generace. Vyzkoušejte ten náš!

Suroviny: houby, feferony, kopr, sůl, celý pepř, bobkový list, celer, nové koření, 1 cibule, 1 mrkev, patizon, brokolice, paprika

Na 1 l nálevu: 20 g soli, 0,25 l octa (8%), 0,75 l vody, 50 g cukru, 10 tablet umělého sladidla Sualinu, 16 kuliček pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 a ½ lžičky hořčičného semínka, ½ lžičky koriandru

Postup:

  1. Z vody, octa, soli, cukru, sladidla a koření připravíme nálev – 5 minut povaříme a přecedíme. Koření z nálevu rovnoměrně rozdělíme do čistých vypařených a suchých sklenic. Čerstvé houby vypereme, nakrájíme na kousky a předvaříme ve vodě (dvakrát tolik co hub). Ze surovin připravíme 1 litr nálevu, můžeme přidat kořenovou zeleninu. Houby předvaříme podle tvrdosti 10–20 minut. Během varu sbíráme pěnu a nečistoty. Vývar slijeme a houby propláchneme studenou vodou. Pokud použijeme k předváření kořenovou zeleninu, odstraníme ji.
  2. Předvařené houby necháme okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou (cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, brokolicí, paprikou, patisonem) a koprem asi do tří čtvrtin sklenice (musí zbýt místa pro nálev). Do každé přidáme pro vyvážení chuti kousek feferonky. Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100 °C.

Extra tip:

Nejlépe se k nakládání do octa hodí kromě všech hřibovitých hub i jedlé holubinky, ryzce, lišky, hlíva ústřičná, muchomůrky růžovka a šedivka, václavky nebo čirůvky a jidášovo ucho do čínské kuchyně.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...