Můj čas na kafíčko

Houby v nálevu

Vlastní recept na nakládané hou-by se v některých rodinách dědí po generace. Vyzkoušejte ten náš!

Suroviny: houby, feferony, kopr, sůl, celý pepř, bobkový list, celer, nové koření, 1 cibule, 1 mrkev, patizon, brokolice, paprika

Na 1 l nálevu: 20 g soli, 0,25 l octa (8%), 0,75 l vody, 50 g cukru, 10 tablet umělého sladidla Sualinu, 16 kuliček pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 a ½ lžičky hořčičného semínka, ½ lžičky koriandru

Postup:


  1. Z vody, octa, soli, cukru, sladidla a koření připravíme nálev – 5 minut povaříme a přecedíme. Koření z nálevu rovnoměrně rozdělíme do čistých vypařených a suchých sklenic. Čerstvé houby vypereme, nakrájíme na kousky a předvaříme ve vodě (dvakrát tolik co hub). Ze surovin připravíme 1 litr nálevu, můžeme přidat kořenovou zeleninu. Houby předvaříme podle tvrdosti 10–20 minut. Během varu sbíráme pěnu a nečistoty. Vývar slijeme a houby propláchneme studenou vodou. Pokud použijeme k předváření kořenovou zeleninu, odstraníme ji.

  2. Předvařené houby necháme okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou (cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, brokolicí, paprikou, patisonem) a koprem asi do tří čtvrtin sklenice (musí zbýt místa pro nálev). Do každé přidáme pro vyvážení chuti kousek feferonky. Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100 °C.


Extra tip:

Nejlépe se k nakládání do octa hodí kromě všech hřibovitých hub i jedlé holubinky, ryzce, lišky, hlíva ústřičná, muchomůrky růžovka a šedivka, václavky nebo čirůvky a jidášovo ucho do čínské kuchyně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden