
Suroviny:
- 5 lžic olivového oleje
- 200 g slaniny
- 1 kohout naporcovaný
- 100 ml koňaku
- sůl a pepř
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky tymiánu
- 4 bílé cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml domácího kuřecího vývaru
- 750 ml červeného vína
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 400 g malých žampionů
Postup:
V litinovém kastrolu rozehřejeme polovinu oleje a opékáme 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndáme děrovanou lžící a odložíme na talíř. Vypečený tuk necháme v hrnci, rozehřejeme ho a po částech opékáme kohouta. Přidáme koňak či armagnac, přivedeme k varu, aby se odpařil alkohol.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kohouta osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián a kolem masa rozložíme cibuli a chvíli podusíme na plotně. Pak maso poprášíme moukou, otočíme ho ke dnu a dusíme pár minut. Přilijeme vývar a třetinu vína, přiklopíme a dáme do trouby.
Za 20–30 minut maso obrátíme, přidáme opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijeme další dávkou vína. Troubu ztlumíme na 170 °C a necháme zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijeme další víno, aby byl kohout skoro ponořený.
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndáme z pekáče maso a na plotně tekutinu svaříme. Na posledních pár minut přidáme houby. Podáváme s opečenými bramborami.
- 4 – 6 porcí
- středně náročné
- nad 2 hod
TIP:
Při přípravě pokrmu doporučujeme nešetřit na víně ani koňaku.
Komentáře