Kohout na víně

Suroviny:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 200 g slaniny
  • 1 kohout naporcovaný
  • 100 ml koňaku
  • sůl a pepř
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • 4 bílé cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 ml domácího kuřecího vývaru
  • 750 ml červeného vína
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 400 g malých žampionů

Postup:

V litinovém kastrolu rozehřejeme polovinu oleje a opékáme 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndáme děrovanou lžící a odložíme na talíř. Vypečený tuk necháme v hrnci, rozehřejeme ho a po částech opékáme kohouta. Přidáme koňak či armagnac, přivedeme k varu, aby se odpařil alkohol.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kohouta osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián a kolem masa rozložíme cibuli a chvíli podusíme na plotně. Pak maso poprášíme moukou, otočíme ho ke dnu a dusíme pár minut. Přilijeme vývar a třetinu vína, přiklopíme a dáme do trouby.

Za 20–30 minut maso obrátíme, přidáme opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijeme další dávkou vína. Troubu ztlumíme na 170 °C a necháme zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijeme další víno, aby byl kohout skoro ponořený.

Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndáme z pekáče maso a na plotně tekutinu svaříme. Na posledních pár minut přidáme houby. Podáváme s opečenými bramborami.

  • 4 – 6 porcí
  • středně náročné
  • nad 2 hod

TIP:

Při přípravě pokrmu doporučujeme nešetřit na víně ani koňaku.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama