Můj kousek štěstí

Hruškový koláč

Tenhle koláč ocení nejen milovníci sladkého, ale díky použití mandlové mouky se hodí i pro ty, kdo mají alergii na lepek. Můžete ji ale nahradit i obyčejnou moukou pšeničnou.

Potřebujete:

95 g vlašských ořechů, 85 g mandlové mouky, 1 vejce, ½ lžičky skořice, 1 lžíci změklého másla (cca 20 g,  3–4 hrušky, 200 ml smetany na šlehání, 2 žloutky, vanilkový cukr, tuk na vymazání

Postup:


  1. V míse smíchejte namleté ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přidejte vejce, máslo a propracujte. Těsto dejte do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a rozprostřete po dně a stranách formy.

  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrojte na nich plátky. Poklaďte hruškami těsto, posypejte je skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte po dobu asi 10 minut.

  3. Smetanu nalijte do nádoby, přidejte vanilku a žloutky a důkladně promíchejte. Formu vyjměte z trouby a smetanovou směs vlijte na korpus s hruškami. Teplotu snižte na 170 °C, vraťte formu do trouby a pečte 25–30 minut. Hotový koláč vyndejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho ještě asi na 30 minut vložte do chladničky, aby se jeho chuť rozvinula..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden