Můj čas na kafíčko

Humr s omáčkou Mornay

Suroviny na 2 porce:

1 kanadský humr cca 1,5 kg

3 mrkve

½ řapíkatého celeru

1 malý fenykl

3 šalotky

100 g sekaných loupaných rajčat

1,5 l vody

750 ml bílého vína

směs čerstvých bylinek

olivový olej

Na omáčku Mornay:

2 šalotky

50 g másla

30 g hladké mouky

250 ml mléka

mletý bílý pepř

sůl

2 žloutky

100 g parmazánu

50 g másla na zjemnění

100 g mušlí - slávek

Postup:

Zeleninu nakrájíme nahrubo, orestujeme ji na oleji dozlatova, přidáme bylinky, rajčata, zarestujeme, zalijeme vínem, vodou a trochu osolíme. Várku přivedeme k varu a cca po 30 minutách v ní uvaříme humra, cca 8-10 minut, poté ho vyjmeme do mísy s ledem a vodou.  Vývar zredukujeme na polovinu. Do zredukovaného vývaru vložíme slávky a 5 minut vaříme, až se otevřou. Ty, které se neotevřely, vyhodíme.

Šalotku na omáčku nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle, přidáme mouku, vytvoříme světlou jíšku, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a provaříme. Ochutíme solí a pepřem bílým. Sejmeme z plotny a zjemníme máslem, žloutky a přidáme strouhaný parmazán.   Humrovi ulomíme přední klepeta, vyjmeme z nich maso, tělo rozsekneme napůl, očistíme a naplníme kusy masa z klepet. Poklademe omáčkou Mornay a gratinujeme (pouze pečení shora) na maximální teplotu dozlatova.
Humra podáváme v hlubokém talíři s redukovaným vývarem, mušlemi, s dobrým bílým vínem, bílým pečivem a máslem či olivovým olejem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden