Moje sladké tajemství

Italská Focaccia s rajčátky

Suroviny:  10 g čerstvého droždí (¼ kostky)  1 lžička cukru krupice  250 g hladké mouky  1 lžička soli  250 ml vlažné vody  2 lžíce olivového oleje  1 velká hrst cherry rajčat  2–3 snítky rozmarýnu  hladká mouka na poprášení

Postup: Do velké mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mícháme, až vznikne řídká kašička. Prosejeme na ni mouku, osolíme ji, přilijeme vodu a 1 lžíci oleje. Promícháme a hněteme vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se. Použít můžeme i kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty ho vytahujeme do tvaru placky. Těsto příliš nemačkáme, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé.

Položíme ho na připravený plech, potřeme zbylým olejem, lehce do něj vmáčkneme cherry rajčátka, posypeme ho rozmarýnem a pečeme v troubě 15–20 minut dozlatova. TIP: Focacciu můžeme ochutit pokaždé jinak.

Před pečením ji posypeme drhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden