Můj čas na kafíčko

Italská sekaná s paprikami a olivami

Suroviny na 4–6 porcí:

600 g směs mletého hovězího a vepřového

4 plátky toustového chleba

svazek hladkolisté petrželky

malý svazek pažitky

hrst mladých kopřiv

2 lžíce čerstvé máty

2 lžičky čerstvého oregana

Na ozdobu:

1 stroužek česneku

200 g bílého jogurtu

1 červená paprika

špetka mletého chilli

2 vejce

100 g zelených oliv bez pecek

100 g černých oliv bez pecek

2 oranžové papriky

10 lžic olivového oleje

mořská sůl

kapary na ozdobu

Postup: 

Troubu předehřejte na 200 °C. Dejte nasucho péct červenou papriku. Až se na slupce udělají hnědé puchýře, vložte papriku na 10 minut do igelitového sáčku, aby se zapařila. Pak stáhněte slupku a odstraňte semeník. Pečenou papriku nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící olivového oleje a s nasekanou pažitkou. Rozmixujte chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou. V míse promíchejte se 3 lžícemi jogurtu a nechte 5 minut odpočinout. Pak smíchejte s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolte. Pokud je směs moc suchá, nařeďte ji dalším jogurtem. Troubu ztlumte na 180 °C. Paštikovou nebo chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a naplňte polovinou směsi. Poklaďte polovinou černých a zelených oliv a na ně navršte zbytek masa.

Uhlaďte a potřete olejem. Pečte 1 hodinu. Mezitím promíchejte 1 lžičku nasekané máty, česnek a zbylý jogurt a osolte. Dejte chladit. V hmoždíři rozetřete oregano, zalijte ho 6 lžícemi oleje a nechte odpočinout. Oranžovou papriku úhledně pokrájejte a krátce ji opečte na oleji spolu se zbytkem oliv. Osolte a podávejte k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně kaparovými plody. Sekaná je skvělá teplá a zastudena.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden