Italský moučník panettone

Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.

Ingredience na 2 bochníky: 120 g sultánek, 125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut), 1 kostka droždí, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 ml vlažného mléka, 400 g hladké mouky, 3 vejce, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 120 g změklého másla, 120 g kandovaného citronu, 1 žloutek na potření

Postup:

1. Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.

2. Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.

3. Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.

4. Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.

5. Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.

6. Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.

7. Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...