Moje šťastná hvězda

Italský moučník panettone

Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.

Ingredience na 2 bochníky:  120 g sultánek, 125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut), 1 kostka droždí, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 ml vlažného mléka, 400 g hladké mouky, 3 vejce, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 120 g změklého másla, 120 g kandovaného citronu, 1 žloutek na potření

Postup: 

1. Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte  rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.

2. Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.

3. Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.

4. Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.

5. Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.

6. Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.

7. Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden