Jahodová omáčka s noky

Jahodová omáčka

Příprava: 35 minut, Náročnost: 2, Cena: 12 Kč

Noky přelité omáčkou jsou skvělým moučníkem, jsou-li určené dětem, pálenku vynecháme.

Suroviny na 4 porce

Také vás může zajímat ...
  • 300g jahod
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky ovocné pálenky

Postup

  1. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat, pak umixujeme. Přidáme moučkový cukr, kůru z poloviny citronu a ovocnou pálenku. Můžeme použít i rozmražené jahody. Omáčka by měla být velmi jemná.
  2. Do kastrolu dáme hřát šlehačku, když začne mírně probublávat, přilijeme do ní rozmixovanou jahodovou směs.Když začne mírně houstnout, odstavíme a ještě horkou jí přelijeme ňoky.

Domácí noky

Příprava: 40 minut, Náročnost: 2, Cena: 5 Kč

Suroviny na 5 porcí

  • 6 velkých brambory, spíše moučné
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 4 lžíce hladké mouky a dále dle potřeby
  • 1 vejce sůl

Postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a ještě teplé je oloupeme a nastrouháme či protlačíme strojkem na brambory. Můžeme si připravit jednu z přísad. Špenát přidáváme drobně posekaný, mrkev předem uvaříme, pak nastrouháme. Dýni spaříme či lehce povaříme, pak nastrouháme.
  2. Přidáme vejce, pokud chceme, přidáme jednu z přísad, osolíme a postupně přisypáváme hladkou mouku, až vytvoříme těsto, které se nelepí.
  3. Pak udělíme válečky asi tak 3 cm dlouhé a v průměru, aby měly zhruba 2 cm. Noky můžeme ještě vytvarovat vidličkou. Necháme je lehce oschnout (5 – 10 minut). 3 Vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi po dobu 2 minuty. Když jsou vařené, vyplavou. Uvařené noky vždy necháme okapat.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...