Jak na jemné a křupavé kuřecí řízečky?

Štědrý večer se pomalu blíží a s ním řešíme i samotnou přípravu vánoční tabule. Většina z nás si stále pochutná na rybách, lososu nebo tradičním kaprovi, ale na štědrovečerním stole už má své místo i kuřecí řízek, který nás žádnými kousky malých kůstek nepřekvapí.

Sváteční řízky by měly být jiné, než jak je celý rok známe, něčím jedinečné. Stejně jako večeře, na kterou se všichni těšíme celý rok, a na které si hodláme v klidu a v kruhu blízkých pochutnat. Jak toho ale jen docílit? Všechno je jen o přípravě a samozřejmě kvalitních surovinách.

Také vás může zajímat ...

Nejdříve začneme masem, které si můžeme například vybrat z nabídky Drůbežářského závodu Klatovy, známého českého zpracovatele kuřecího masa.

Ingredience:
500 g kuřecích prsou
Cca 100 g hladké mouky
Cca 100 g strouhanky
2 vajíčka
4 polévkové lžíce piva nebo mléka
sůl
olej na smažení
2 lžíce másla

Maso očistíme od blanek a rozdělíme na 3 části. Nejprve odřízneme malé prsíčko, které se takřka samo z velkého prsa odděluje. Potom velké prso ještě z vyšší části prořízneme, tak aby oba řízky byly téměř stejně vysoké. Nakonec nám z jednoho prsa zůstanou dva větší řízky a jeden malý.

Postup u ostatního masa zopakujeme. Přes utěrku nebo přehnutý pečící papír maso naklepeme paličkou. Snažíme se o rovnoměrné plátky masa, které ale nebudou tak tenké, aby se protrhly. Maso oselíme, trochu opepříme a dle chuti můžeme přidat i bylinky.

Připravíme si tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vajíčka a rozmícháme je s trochou světlého piva nebo mléka. Do třetího hlubokého talíře nebo misky si připravíme strouhanku.

Maso postupně tradičním způsobem obalíme. Postup můžeme ještě jednou zopakovat, abychom docílili opravdu křupavého trojobalu. Potom už obalený plátek jen trochu oklepeme. Mezitím si ještě předehřejeme troubu na 150 stupňů.

V široké velké pánvi rozehřejeme olej, který by měl sahat minimálně do poloviny jednoho většího řízku. Dovnitř hodíme na zkoušku malou špetku strouhanky, abychom poznali, kdy je čas řízky do oleje ponořit.

Ve chvíli, kdy olej začne okolo strouhanky pěnit, můžeme maso vložit do rozehřáté pánve. Až maso ze spodní strany lehce zezlátne, můžeme ho otočit. Ve chvíli, kdy bude i druhá strana lehce dozlatova, vyjmeme várku předsmažených řízků a vložíme si je buď do pečícím papírem vyloženého nebo máslem vymazaného pekáče a potom rovnou do vyhřáté trouby.

Za stejné teploty, nebo i za maličko nižší, necháme řízky 20 minut dojít.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...