Moje šťastná hvězda

Jak nejlépe na odpalované těsto

Odpalované těsto vychází ze slova odpálit, to znamená, že se do vařící tekutiny (voda či mléko s tukem) přidá mouka a za stálého míchání se vytvoří hmota připomínající knedlík.

Je důležité, aby mouka absorbovala co největší množství tekutiny, neboť v tomto těstě není žádné jiné kypřidlo než právě voda uzavřená v mouce ve formě vodní páry.

Do takto připravené hmoty se přimíchají vajíčka a hmota se dále tvaruje. Je potřeba pohlídat, aby v těstě nebyly hrudky, musí se také lepit k hrnci. Těsto není výrazně slané ani sladké, díky tomu existuje celá škála možností, jak ho využít.

Pečení:  Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.

Trouba se nesmí otevřít!

Prvních 15 až 20 minut voda uzavřená v hmotě způsobuje zvětšení objemu a nakypření. Pára, která v troubě vzniká, se vypouští až po nabytí objemu. Tedy nejdříve po 20 minutách.

Toto je důležité, protože pára také způsobuje tmavé zabarvení. A tmavé a splasklé větrníčky určitě nechcete.

Plnění krému:  Upečené větrníčky buď z poloviny nakrojte, nebo do nich ze strany udělejte malý otvor, do kterého se vám vejde cukrářská špička. Žloutkový krém můžete nahradit obyčejným vanilkovým pudingem.

Skvělou náplň vám poskytne i dobře vyšlehaná šlehačka ochucená vanilkou nebo šlehačka pařížská. Způsobů je nesčetně. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden