Jak připravit želatinu?

Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Jak na to, aby se opravdu povedla? V první řadě nesmí přejít varem, tím by totiž ztratila želírovací schopnost!

  • Příprava je velmi rychlá, stačí jen smíchat obsah sáčku se 2 až 3 lžícemi cukru, přidat 250 ml vody nebo ovocné šťávy, důkladně promíchat a 1 minutu povařit. Nechat za stálého míchání vychladnout a ještě vlažným želé polít ovoce na dortu. To by mělo okamžitě ztuhnout.
  • U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít. Pokud by k tomu došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.
  • K dostání je želatina barevná, nejčastěji se setkáme s červenou. Pokud chceme zaexperimentovat, můžeme čirou želatinu zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce.

Proč želatina neztuhla?

Pokud želatina neztuhla ani po několika hodinách v lednici, zřejmě jste v procesu její přípravy udělali jednu z těchto chyb:

  • Želatinu jste zahřáli na moc vysokou teplotu (více než 90 °C), případně jste ji ohřívali opakovaně na vysokou teplotu.
  • Želatinu jste smíchali s přísadou, která zabraňuje želírování. Většinou se jedná o přísady, které obsahují hodně soli, kyselin nebo alkohol (např. kyselina citronová).
  • Použili jste nesprávný poměr želatiny a tekutiny – buď málo želatiny, nebo moc tekutiny.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...