Jak vybrat pro psa kvalitní krmivo?

Rozhodující pro kvalitu krmiva není jenom jeho složení, ale hlavně kvalita vstupních surovin.

Kvalitní krmiva se vyznačují tím, že suroviny na obalu jsou naprosto konkrétní, to znamená, že všechny složky krmiva jsou jednoznačně a pochopitelně pojmenovány. Například je uvedeno, zda je maso v čerstvém stavu (kuře, losos, kachna) nebo dehydrovaném stavu (kuřecí moučka, krůtí moučka, apod.).

Pořadí a přehled jednotlivých surovin

Složky, uváděné na prvních místech, jsou v krmivu obsaženy v největším množství. Zde je však potřeba upozornit na velmi důležitou skutečnost. Jde o to, zda výrobce uvádí množství masa v čerstvém nebo v dehydrovaném stavu. Pokud jej uvádí v čerstvém, je nutné si uvědomit, že čerstvé maso obsahuje kolem 80 % vody, a tím se v pořadí položek dostává na první místa.

To je také finta výrobců méně kvalitních krmiv. Tím, že uvedou procento masa v čerstvém stavu, objevuje se jim maso na prvních místech v popisu, i když reálně je masa v krmivu mnohem méně. Pokud v popisu krmiva najdete složky jako vedlejší produkty živočišného původu nebo drůbeží vedlejší produkty, tak se vždy jedná a jateční odpad. Podobné je to i s tuky.

U kvalitních krmiv se dozvíte, jaké konkrétní tuky krmivo obsahuje, např. kuřecí tuk, krůtí tuk. U méně kvalitních krmiv najdete označení „živočišný tuk“. Dalšími složkami většiny krmiv jsou obiloviny. V současnosti se v těch nejkvalitnějších krmivech nepoužívají.

Další (ne)důležité složky

Do krmiv je nutné dodávat konzervační látky. Důležité je, jakým způsobem je krmivo konzervováno. Přírodní konzervace je pro zvířata mnohem šetrnější než chemická, a používají se k ní tzv. tokoferoly, což jsou vitaminy E a C. Nevhodné je přidávání umělých barviv a ochucovadel.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

...