Jaká je žlučníková dieta?

Při onemocnění žlučníku je nutné dodržovat dietu. Základním pravidlem je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené a tučné potraviny. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny.

Nevhodné potraviny

Také vás může zajímat ...

Důležité je vyhnout se živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurky, česnek, čočku, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkohol a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Zdravá je kořenová zelenina a ovoce.

Co máte jíst?

Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka… Používáme jen malé množství zdravých tuků – olivový a slunečnicový olej. Z mléčných výrobků jsou vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky.

Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...