Můj čas na kafíčko

Jaké katastrofy vám hrozí o Vánocích?

Zabodnutá kost v krku u štědrovečerní večeře už zdaleka nepatří mezi nejběžnější vánoční úrazy. Mnohem častěji se objevují žlučníkové záchvaty, popáleniny nebo otřesy mozku, anebo dokonce zásahy do oka špuntem od šampaňského.

Hodně lidí totiž místo kapra na Štědrý večer konzumuje vykostěného lososa či tuňáka, anebo tradiční řízky. Návštěvy na pohotovosti kvůli zapíchnuté kapří kosti se tak už téměř nekonají, ale mnohem větší hrozbou pro naše zdraví jsou žlučníkové a žaludeční koliky z přejídání a konzumace tučných jídel, otravy alkoholem a s tím související pády či podchlazení, a hlavně stres. Ten a mnoho úrazů souvisí již s vánočními přípravami.

Tučné jídlo prokládejte zeleninou.

První pomoc s kostí v krku

Jakmile ucítíte bodavou bolest v krku, která zesiluje při polykání, je zle. Podle rad našich babiček můžete k odstranění zapíchnuté kosti vyzkoušet kousek chleba, uvařené brambory nebo kysané zelí, které kůstku obalí, uvolní a odvede do žaludku, kde se bezpečně rozloží. Pokud se to nepodaří, vyrazte na pohotovost!

Nebezpečné vánoční tradice

Samostatnou kapitolou jsou vánoční kuchyňské úrazy, především popáleniny a poranění způsobená nožem. Tyto nehody jsou obvykle způsobené stresem a spěchem během přípravy štědrovečerní večeře. Ovšem nebezpečné mohou být i některé vánoční tradice. Třeba pořádně s osvětlením a venkovními dekoracemi, anebo s ohňostrojem. Mnoha rizikovým událostem můžeme předejít, stačí nepodlehnout shonu a dodržovat běžná bezpečnostní opatření.

Po záchvatu nepijte žádný alkohol!

Jak zklidnit rozbouřený žlučník?

Ale ordinace i nemocniční lůžka se během svátků i po nich nejvíc plní pacienty, které trápí žlučník. A není divu, slaná, mastná, kořeněná jídla, majonézy, česnek, vejce, saláty a přejídání – tohle přesně se žlučníku nelíbí. A samozřejmě to vše vydatně zalité alkoholem. Někdy může být příčinou potíží i fyzická námaha, prochladnutí, rozrušení nebo drastické diety. Pokud ucítíte náhlou silnou bolest pod pravým žebrem, která postupuje do zad až k lopatce, tlak, pocit sytosti, a tato bolest se opakuje nebo trvá i několik desítek minut až hodiny, pravděpodobně vás potkal žlučníkový záchvat. Někdy se vyskytne i zvracení a teploty. V takovém případě může jít i o vážnější potíže, například koliku nebo zánět žlučníku, či žlučníkové kameny.

Co dělat?

Samozřejmě byste měli vyhledat lékaře. Ale pomoci si můžete také sami. Alespoň do chvíle, než se k němu dostanete. Z domácí lékárničky vyberte analgetika uvolňující hladké svaly žlučníku, jako jsou algifen, buscopan nebo no-spa. Na bolavé místo zvenčí přikládejte studené obklady.
Následujících 24 hodin držte klasickou dietu, kterou znáte například při průjmech – hořký čaj a suché pečivo. Jezte pravidelně v malých porcích. Pokud vás jednou potkají potíže se žlučníkem, je třeba těm dalších předcházet. Nutná je tzv. žlučníková dieta. Spočívá nejen v omezení slaných potravin, ale dráždivých potravin obecně. A to jsou jídla mastná, kořeněná či tučná. Také alkohol, česnek či cibule, čokolády, majonézy aj., zkrátka střídmost v jídle a pití. Důležitý je dostatek pohybu, ale málokdo bude asi o vánočních svátcích aktivně sportovat. Prospějí proto třeba i sváteční procházky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden