Můj kousek štěstí

Je kokosový olej lepší než olivový?

Kokos je vynikající potravina pro lidi, kteří nemohou mléko, je jeho vhodnou náhradou. Kokosová voda má podobné složení jako plazma.

Kokos je velmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Odedávna se používá v tradiční medicíně zejména na ostrovech v Tichomoří.Je jedním z nejužívanějších tradičních prostředků místních šamanů. Obzvlášť používaný je kokosový olej, který se je považován za všelék. Používá se k léčení zánětů, astma, plešatosti, bronchitidy, popálenin, nachlazení, zácpy, kašle, ledvinových kamenů, podvýživy, bolesti zubů a žaludečních problémů.Kokosová voda má složení skoro stejné jako plazma a proto se za války používala jako transfúze a zdroj plazmy pro zraněné vojáky. Je velmi osvěžující a výživná. Povzbuzuje metabolismus a krevní oběh. Na Bali se pije spolu s troškou chilli a limetkové šťávy jako životabudič.

Jako mateřské mléko

Kokosový olej můžeme použít na vaření, přidávat do salátů, jako kondicionér na vlasy, můžeme jím i léčit drobná poranění. Jeho účinky na zdraví jsou rozsáhlé, za většinu z nich však mohou jeho antibakteriální vlastnosti.Pomáhá proti akné, oparům, kvasinkám, kožním plísním a funguje částečně i jako deodorant proti zápachu. Příznivé účinky má kokosový olej na zuby, protože hubí škodlivé bakterie, snižuje tvorbu plaku a zubního kamene a omezuje tvorbu aftů.Zhruba polovina kokosového oleje je tvořena kyselinou laurovou, která je v mateřském mléce, a tělo ji umí dobře využívat. Nemalou výhodou je to, že prospěšné bakterie v lidském těle jsou na antibakteriální účinky kyseliny laurové imunní, a proto ničí jen ty škodlivé.Kokosový olej je považován za jeden z nejkvalitnějších tuků ve studené i teplé kuchyni. Nepřipaluje se a je stabilní i nad 200 °C, proto se hodí - na rozdíl od olivového oleje - i na smažení. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden