Jeřabina zesílí a naladí váš hlas

Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C a využívají se také květy a listy. Tato rostlina s nádhernými červenými plody se používala především k posílení imunity.

Pomáhá ale také př nechutenství, anorexii, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a má výborné účinky při chrapotu a při ztrátě hlasu. Vitamin C z jeřábu posiluje obranné síly organismu a je proto skvělou prevencí v období chřipkových epidemií. Třísloviny, hořčiny a éterický olej zase povzbuzují chuť k jídlu.

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku.Jeřabinová povidla se dají jíst samotná nebo s chlebem. Z usušených jeřabin můžete připravit čaj, který pomáhá při žaludečních neurózách.

Nálev z listů vám pomůže překonat chrapot a posiluje hlas.

Také vás může zajímat ...

Je skutečně jedovatý?

Názor, že je jeřáb jedovatý, je všeobecně rozšířený.Ve velkém množství, užívaném za syrova, vyvolává kyselina parasorbová skutečně nevolnost a zvracení. Opravdu se ale otrávit bobulemi lze jen těžko.

Jeřabiny jsou v upravené podobě jedlé, používají se v kuchyni běžně na výrobu marmelád, kompotů nebo dokonce alkoholu, populární je jeřabinový likér.Plody jeřábu se využívají při revmatických onemocněních, mají močopudné a projímavé účinky, proto mohou být vynikajícím doplňkem při ledvinových onemocněních.

Slouží k vyplavování písku a kamínků z moči.Plody jeřábu zmírňují bolesti kloubů, léčí cévní onemocnění, paradentózu, avitaminózu, pomáhají při dušnosti, zahlenění a zánětu průdušek.

Svým složením účinných látek se blíží borůvce, která také čistí ledviny, příznivě působí na žlučník a má celkově protiinfekční účinek.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...