Můj kousek štěstí

Jeřabina zesílí a naladí váš hlas

Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu  C a využívají se také květy a listy. Tato rostlina s nádhernými červenými plody se používala především k posílení imunity.

Pomáhá ale také př nechutenství, anorexii, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a má výborné účinky při chrapotu a při ztrátě hlasu. Vitamin C z jeřábu posiluje obranné  síly organismu a je proto skvělou prevencí v období chřipkových epidemií. Třísloviny, hořčiny a éterický olej zase povzbuzují  chuť k jídlu. Z čerstvých jeřabin lze vyrobit  pomazánku.Jeřabinová  povidla se dají jíst samotná nebo s chlebem. Z usušených jeřabin  můžete připravit čaj, který pomáhá  při žaludečních neurózách. Nálev z listů vám pomůže překonat chrapot a posiluje  hlas.

Je skutečně jedovatý?

Názor, že je jeřáb jedovatý, je všeobecně rozšířený.Ve  velkém množství, užívaném za syrova, vyvolává  kyselina parasorbová skutečně nevolnost a zvracení. Opravdu se ale otrávit bobulemi lze jen těžko. Jeřabiny jsou v upravené podobě jedlé, používají se v kuchyni běžně na výrobu marmelád, kompotů nebo dokonce alkoholu, populární je jeřabinový likér.Plody jeřábu se využívají při revmatických onemocněních, mají močopudné a projímavé účinky, proto mohou být vynikajícím doplňkem při ledvinových onemocněních. Slouží k vyplavování písku a kamínků z moči.Plody jeřábu zmírňují bolesti kloubů, léčí cévní onemocnění, paradentózu, avitaminózu, pomáhají při dušnosti, zahlenění a zánětu průdušek. Svým složením účinných látek se blíží borůvce, která také čistí ledviny, příznivě působí na žlučník a má celkově protiinfekční účinek.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden