Kachna nadivoko

Suroviny na 4 porce:

● 1 kachna ● 60 g slaniny

● 40 g másla ● 70 ml octa

● mrkev, celer, petržel

● špetka citronové kůry

● 4 zrnka pepře ● tymián

● 2 kuličky nového koření

● bobkový list ● 1 hřebíček

● jíška (z 20 g mouky, másla a trošky cukru)

● vývar

● 150 ml červeného vína

● šťáva z ½ citronu

● 40 g nasekané cibule

Postup:

Očištěnou, vykuchanou a opláchnutou kachnu protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky. V pekáči na másle osmažíme dorůžova na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), přidáme cibuli, koření, kůru, vývar a ocet.

Kachnu vložíme do pekáče, přikryjeme a dusíme v troubě doměkka. Občas ji poléváme polévkou. Když je měkká, vyndáme ji, nakrájíme na porce.

Zvlášť si připravíme jíšku, zředíme ji šťávou z pečení, případně rozředíme vývarem, omáčku okyselíme citronovou šťávou a vínem a povaříme. Podáváme s dušeným červeným i bílým zelím a různými druhy knedlíků.

Proč si dát kachnu?

Především proto, že je kachní maso velmi chutné. Navíc je poměrně snadné na přípravu. Hlavní předností kachního masa je ovšem jeho jemnost, křehkost a dobrá stravitelnost.

Kachní maso navíc obsahuje významné množství bílkovin a vitaminy řady B. Pokud ale máte obavu, že je příliš tučné, je to zbytečné. Kachní sádlo je totiž mnohem zdravější než třeba vepřové a živočišné tuky jsou v naší stravě důležité.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

reklama