Můj kousek štěstí

Kimči

Kimči je tradiční korejská specialita vyráběná obvykle z čínského zelí, česneku a pálivých papriček.


Příprava: 45 min (bez fermentování)


Náročnost: x


Cena: 90 Kč


Potřebujete:


40 g mořské soli


1,2 kg pekingského zelí


370 g jarních cibulek


49 g čerstvého zázvoru


10 stroužků česneku


30 g chilli koření


1,5 lžičky cukru krupice




1 Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nakrájejte na 5cm kousky, nasypte ho do nejméně 2,5 litrové nádoby ze skla, porcelánu či kameniny a zalijte slaným nálevem tak, aby bylo zelí ponořené. Zatěžkejte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).


2 Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s nakrájenou jarní cibulkou, nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, chilli, cukrem a zbylou solí. Vše úřendejte do sterilizované 2litrové sklenice a zalijte odloženým nálevem, aby byla směs ponořená.


3 Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstalo ponořené. Postavte do místnosti o teplotě asi 20 °C a nechte ještě 4– 6 dnů kvasit. Pak odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uchovávejte v chladničce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden