Moje sladké tajemství

Konfitovaný králík s pomerančovým chutney

Králičí maso je stále více populární. Je snadno stravitelné, má nízkou kalorickou hodnotu a skvělou chuť zajišťují i jemná svalová vlákna, které svým charakterem asociují maso drůbeží.

Suroviny na stehna:
4 ks králičích stehen
12 plátků Schneider snídaňové slaniny
Sůl, pepř
Několik snítek tymiánu
1 kg husího sádla

Suroviny na chutney:
2 ks pomeranče
1 polévkovou lžíci másla
150 g čerstvých nebo mražených brusinek
2 polévkové lžíce třtinového cukru
100 ml jablečného moštu
50 ml suchého bílého vína
1 ks celé skořice
4 ks badyánu
sůl a bílý pepř

Suroviny na lokše:
1 kg brambor uvařených ve slupce (ideálně den předem)
300 g hladké mouky
Sůl
Husí sádlo

Postup:
Králičí stehna den předem bohatě nasolíme, proložíme snítkami tymiánu, zakryjeme fólií a necháme odpočinout. Druhý den oklepeme přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalíme do plátků Schneider snídaňové slaniny. Rozehřejeme troubu na 80°C a v pekáči rozpustíme husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponoříme, přidáme i snítky tymiánu.

Vrátíme do trouby a necháme při 80°C konfitovat asi 4-5 hodin než budou stehna měkká. Na chutney si z pomerančů vykrájíme dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme k němu cukr a brusinky. Necháme společně zkaramelizovat. Přidáme koření a bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svaříme do husta. Na závěr dochutíme solí a bílým mletým pepřem. Na jemném struhadle si nastrouháme vychladlé a oloupané brambory a smícháme je s moukou a špetkou soli.

Snídaňová slanina bez lepku z řady Schneider Selection
Na sporáku si rozpálíme nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválíme placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi na sucho opékáme z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky. Po opečení ihned potíráme rozpuštěným husím sádlem a držíme v teple.

Snídaňová slanina bez lepku z řady Schneider Selection

Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout. Před servírováním vyjmeme opatrně měkká stehna z teplého sádla a necháme je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct do zlatova. Servírujeme s lokši a připraveným chutney. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden