Moje sladké tajemství

Králík dušený na červeném víně

Suroviny:  1 celý králík (900–1400 g)  750 ml suchého červeného vína  60 ml červeného vinného octa  2 lžíce cukru krupice  50 g hladké mouky  60 ml extra panenského olivového oleje  2 palice česneku (16 stroužků)  16 lístků šalvěje  6 snítek rozmarýnu  sůl a čerstvě namletý pepř  čerstvý chléb k podávání

Postup: Králíka omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozporcujeme na osm kousků.

Položíme ho na záda, uchopíme jeho zadní nohu a odřízneme ji od těla. Nohu táhneme směrem dovnitř, čímž oddělíme stehno od zbytku těla. Stejným způsobem odřízneme i zbylé tři končetiny. Na trupu nahmatáme žebra a vedeme řez mezi druhou a třetí řadou od ocasu po obou stranách trupu – odřízneme slabiny.

Sekáčkem odsekneme hrudní koš a ocasní obratel, které nebudeme potřebovat. Hřbet přesekneme podélně na dvě poloviny. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme víno, ocet a cukr, až se rozpustí. Králíka osolíme, opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku oklepeme.

 Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme na středním stupni olej a králíka v něm opékáme ze všech stran dohněda, zhruba 6 minut. Mezitím oloupeme česnek a deset stroužků podrtíme. Králíka přesuneme do pekáče nebo zapékací nádoby s víkem a do volné pánve vsypeme drcený česnek.

Restujeme ho za stálého míchání zhruba 3–4 minuty dozlatova.  Přilijeme vinnou směs a zahříváme ji až k varu. Připečené kousky na dně odškrabujeme a promícháváme s omáčkou. Přelijeme ji přes králíka, posypeme ho bylinkami a zbylými stroužky česneku (vcelku).

Přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 45 minut. Jakmile králík změkne, sejmeme víko, zvýšíme teplotu na 230 °C a pečeme králíka ještě 25 minut, až omáčka zhoustne. Osolíme, opepříme a podáváme s chlebem.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden