Křehké zelné listy plněné masem a houbami

Náplňí může být takřka cokoli. Dokonce i samotné kysané zelí se slaninou. Záleží na vás, na co máte zrovna chuť.

Budete potřebovat

8 listů bílého zelí

500 g mletého masa

Také vás může zajímat ...

300 g žampionů

1 cibuli

2 vejce

3 stroužky česneku

1 lžíci tymiánu

1 lžíci majoránku

300 ml smetany

sůl, pepř

Postup

  1. Z hlávky zelí sundejte osm pěkných velkých a nepotrhaných listů. Listy zalijte vroucí vodou a nechte je pět minut odstát pod pokličkou, aby změkly. V případě, že středové řapíky zůstanou tuhé, párkrát do nich bouchněte pěstí nebo hladkou stranou paličky na maso.
  2. V míse smíchejte mleté maso, nakrájené žampiony, přidejte jedno celé vejce, najemno nasekanou cibuli a dochuťte kořením, nejlepší je obyčejná kombinace majoránky, tymiánu a mletého pepře. Vše propracujte tak, aby se všechny ingredience rovnoměrně promísily.
  3. Na listy naneste po osminách masové hmoty a zabalte jako obálku. Pro jistotu můžete balíčky převázat provázkem. Pokud ale balíčky uložíte do pekáčku tak, že konce listů budou na dně, ani během pečení se vám nerozbalí. Pekáček nejdřív nezapomeňte vymazat kouskem másla, zbylé máslo nakrájejte na plátky a balíčky jím poklaďte. Pečte asi 30 minut dozlatova.
  4. Když balíčky začínají „chytat barvu“, zalijte je kelímkem sladké smetany a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct. Podávejte s vařenými novými bramborami a případně salátem. .
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...